Frihedssyn

Grundtvigs frihedssyn


Der er og har altid været mange synspunkter i folkekirken. Det gør konstruktionen mærkelig. Hvad handler det om? Ofte har diskussionen handlet om adskillelse mellem stat og kirke. Det kan have både fordele og bagdele. Teologisk set vil det være sundere som jeg ser det at være en frikirke. Staten er på mange områder fjendtlig indstillet mod religion og ikke mindst kristendommen. Sådan har det ikke altid været; men de senere år er der en tiltagende fjendtlighed overfor kristne værdier.

Det er interessant at gå tilbage i tiden, til Grundtvig og Kierkegaard. De havde deres markante synspunkter og tanker om folkekirken.

De emner der diskuteres i dag blev også endevendt i gammel tid – lige fra den konservative statskirke og til en fuldstændig adskillelse fra staten. Der var friskhed og fornyelse i teologien. Det betyder også at synspunkterne og tankerne dengang kunne være spændende.

Grundtvig overraskede med sine kontroversielle synspunkter. Hans radikale frihedssyn skabte røre. Han mente at der skulle være plads til både kvækere og baptister i folkekirken.

Kierkegaard mente at kirke og stat skulle adskilles. Verdslighed og kristendom har forskellige, ofte modstridende holdninger.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.07 | 05:12

Oskar Grove
Dear brother in christ

I am pleased to inform that ours is a registered NGO of Love and Compassion Trust , Registered under FCRA Act 2010 ,Foreign contribution registration regulation No. 075820272 Government of India.

We concentrate on pr

...
09.07 | 13:06

Jeg er Ove Kingod og stammer fra biskop Ths. Kingos storesøster Else Kingo. Biskoppen fik ikke egne børn og adopterede ikke de børn, han giftede sig til.

...
20.11 | 08:41

Hej Oscar. Må jeg bruge billedet David spiller for Saul fra www.denglademand.dk til Fanefjordkirkens månedsannonce

...
19.11 | 14:51

Tak for positiv respons. Utroligt alligevel at Kingo slægten har været her.

...
Du kan lide denne side